Kdo je trenutno težje in kdo lažje zaposljiv?

Mladi v Sloveniji v povprečju iščejo svojo zaposlitev 6,4 meseca. Službo najtežje dobijo družboslovci, trenutno pa se opaža, da so še posebej težko zaposljivi arhitekti.

Barbara Vrtačnik, direktorica ljubljanske območne enote Zavoda RS za zaposlovanje pravi, da je bil pri njih v septembru povprečni čas iskanja zaposlitve za brezposelnega mladega kandidata do 30 let, brez zdravstvenih težav in z zaključeno izobrazbo, 6,4 mesece. Starejši od 30 let pa naj bi po podatkih splošnih statistik o zaposlovanju na svojo zaposlitev čakali malce dlje, v povprečju dva meseca več kot mladi.

Težko zaposljivi so družboslovci, katerih je veliko. Problem je nastal tudi, ker v  javni upravi, kjer se je zaposlovalo veliko diplomantov, ne zaposlujejo več. Res pa je, da imajo družboslovci več možnosti za zaposlitev, kot naravoslovci. Suzana Jarc, dolgoletna svetovalka, pravi tudi, da po njenih izkušnjah nista pomembni le poklic in izobrazba, ampak tudi osebnostne značilnosti iskalca zaposlitve.  Med naravoslovci so najtežje zaposljivi arhitekti, kateri večinoma sicer delajo, nekateri tudi dobivajo mednarodne nagrade, vendar redno zaposlitev zelo težkodobijo. Težko zaposljivi so tudi mladi novinarji.

Vir: Delo