Napovedi zaposlovanja za prvo četrtino leta 2013

Družba Manpower je opravila raziskavo o zaposlovanju v prvi četrtini leta 2013. Ta kaže na slabše napovedi zaposlovanja v 29 od 49-ih držav v primerjavi z istim obdobjem lani, med njimi pa je tudi Slovenija.

V Sloveniji je v raziskavi sodelovalo 622 delodajalcev, od katerih je 10 odstotkov poročalo o rasti zaposlitvenih možnosti, 19 odstotkov jih bo zmanjševalo število zaposlenih, 69 odstotkov pa jih ne načrtuje sprememb v zaposlovanju.

Direktorica družbe Manpower Romana Šercelj pravi: »Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo je precej pesimistična. Tokratna napoved zaposlovanja je obenem tudi najslabša, odkar se raziskava v Sloveniji izvaja, in sicer od prvega četrtletja 2011«.

Zaposlitvene možnosti so negativne v skoraj vseh gospodarskih panogah, najnižje v panogi javnega sektorja (neto napoved je -27%) ter v gradbeni panogi (-23%). Rast se napoveduje v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin (neto napoved +7%). Zaposlovanje bo upadlo v vseh štirih regijah, najbolj v jugozahodni regiji (-11%), ki ji sledi osrednja regija, kjer napoved zaposlovanja znaša -10%.

»Vseeno pa še vedno lahko zaznamo znake optimizma, saj se kažejo pozitivne zaposlitvene možnosti v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin. Hkrati pa se znaki upiranja prevladujočim trendom upadanja napovedi zaposlovanja kažejo tudi na nemškem trgu dela, kjer so zaposlitvene priložnosti tako kot že v prejšnjem četrtletju previdno optimistične. Upamo lahko, da se bo optimizem med nemškimi delodajalci kmalu odražal tudi med slovenskimi in tako pozitivno vplival na dogajanje na slovenskem trgu dela,« pravi Romana Šercelj.

Iskalcem zaposlitve v Sloveniji in drugih državah se torej obetajo težki časi, saj se bo zaposlovanje v prvem četrtletju leta 2013 upočasnilo. Rezultati raziskave kažejo na slabše napovedi zaposlovanja v 29 od 49 državah v primerjavi z istim obdobjem lani. Šibka napoved zaposlovanja je najbolj opazna v Evropi, kljub temu pa nemški trg dela kaže znake upiranja negativnim napovedim. Napovedi zaposlovanja so najmočnejše v Tajvanu, Indiji, Braziliji, Mehiki, najbolj negativne napovedi pa prihajajo iz Grčije, Italije, Španije, Slovenije.


Vir: http://www.dnevnik.si/poslovni-dnevnik/poslovni/zaposlitve-in-kariera/za-prvo-cetrtletje-2013-najslabsa-napoved-zaposlovanja-doslej