Navedba višine plače že v zaposlitvenih oglasih

Nova zakonodaja od 7. junija 2026 dalje bo zahtevala razkritje plač v zaposlitvenih oglasih, kar bo olajšalo odločanje kandidatom in prispevalo k večji preglednosti na trgu dela.

V Sloveniji se podatek o višini plače v zaposlitvenih oglasih največkrat izpusti. V tujini, kot na primer v Avstriji, je podatek o plači v oglasu redna praksa in iskalci zaposlitve tako še pred prijavo na delovno mesto izvedo, kakšno plačilo lahko pričakujejo.

Podatek o plači v zaposlitvenih oglasih je torej pomemben za iskalce zaposlitve, saj jim omogoča, da se lažje odločijo, ali se bodo prijavili na delovno mesto ali ne. Vendar pa se delodajalci v Sloveniji še vedno odločajo, da podatka o plači ne navedejo v oglasih, saj menijo, da bi to lahko zmanjšalo število prijav. V tujini, kot na primer v Avstriji, je podatek o plači v oglasu redna praksa in iskalci zaposlitve tako še pred prijavo na delovno mesto izvedo, kakšno plačilo lahko pričakujejo. Običajno delodajalci v oglasih navedejo minimalno plačo in dopišejo, da so v primeru preseganja delovnih zahtev pripravljeni razmisliti o povišanju. V Angliji in na Irskem je objava plačila (ponavadi v obliki intervala »od – do«) tipična za zaposlitvene oglase, saj je delodajalcem jasno, da bodo izgubili manj časa z iskanjem kadrov, če bodo konkretne številke podane na samem začetku.

Kljub temu, da se delodajalci v Sloveniji še vedno odločajo, da podatka o plači ne navedejo v oglasih, pa se trendi spreminjajo. Vse več delodajalcev se namreč zaveda, da je podatek o plači pomemben za iskalce zaposlitve in da lahko z objavo podatka o plači pritegnejo več kvalitetnih kandidatov.

Navedba plac v zaposlitvenih oglasih

Nova zakonodaja (najkasneje od 7.junija 2026 dalje) nalaga delodajalcem obveznost, da potencialnim iskalcem zaposlitve posredujejo informacije o začetni plači ali razponu plačila za razpisana delovna mesta. Ta informacija bo na voljo bodisi v samem oglasu za prosto delovno mesto bodisi pred samim razgovorom.

Poleg tega bodo nova pravila preprečila delodajalcem, da bi spraševali kandidate o njihovih plačah iz prejšnjih zaposlitev.

Ko zaposleni že opravljajo delo, bodo imeli pravico do pridobivanja informacij od svojih delodajalcev. To vključuje informacije o povprečnih plačilih, ločenih glede na spol, glede na  kategorije zaposlenih, ki opravljajo enako delo ali delo enake vrednosti. Prav tako bodo imeli vpogled v merila za določanje plač in poklicnega napredovanja, ki morajo biti objektivna in nevtralna glede na spol.

Več informacij si lahko preberete na povezavi.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.