Skoraj nespremenjena stopnja brezposelnosti in višina plač

V Sloveniji se je po zadnjih dostopnih podatkih stopnja registrirane brezposelnosti zmanjšala, plače pa imamo za slab odstotek višje kot mesec poprej.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bila septembra letos brezposelnost v primerjavi z avgustom za 0,6 % manjša (brezposelnih je bilo 105.441 oseb, kar je 630 manj kot avgusta). V septembru je bilo objavljenih 15.097 prostih delovnih mest, kar je 7,7 % manj kot avgusta. Število delovno aktivnih se je v zadnjih treh mesecih zniževalo, predvsem zaradi zmanjšanja števila zaposlenih v javni upravi in v rudarstvu, trgovini ter v drugih dejavnostih.

Povprečna neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah je avgusta 2012 po podatkih Statističnega urada v povprečju znašala 985,55 evra. Zvišala se je za 0,9 odstotka glede na julij 2012. Plače so se v avgustu zvišale v večini dejavnosti, najbolj pa v oskrbi z električno energijo, plinom in paro ter v predelovalnih dejavnostih. Plače so se v nekaterih dejavnostih tudi znižale (v dejavnostih oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja, ter promet in skladiščenje).

Vir: Statistični urad RS, Zavod RS za zaposlovanje