Delo v Avstriji

Do konca leta 2012 je službo v Avstriji našlo že preko 11.000 Slovencev, največ jih je zaposlenih v kovinski industriji in logistiki. Avstrija je sicer že od nekdaj aktualna predvsem zaradi bližine kot tudi boljšega standarda in posledično višje plače, tako da je imela severna soseda veliko slovenskih delavcev tudi pred finančno krizo. 

Kljub krizi pa je na območju EU še vedno najnižja stopnja brezposelnosti ravno v Avstriji. 

Sektorji, ki zaposlujejo največ ljudi

Ti sektorji so proizvodnja blaga, trgovina na debelo in drobno ter popravila motornih vozil in izdelkov široke porabe, nepremičnine in poslovne storitve, gradbeništvo, zdravstvo in socialne storitve.

Delo v avstriji (vir: freedigitalphotos.net)Največji delodajalci vključuje Skupino Spar Österreich (na drobno), Strabag Societas Europaea (gradbeništvo), Rewe International AG (na drobno), Trenkwalder International AG (poslovno in kadrovsko svetovanje), avstrijske državne železnice (ÖBB) (potniški in tovorni promet) in Voest Alpine AG (kovinska industrija).

Kljub superlativom pa je malo težje za mlade, ki še brez izkušenj iščejo službo in priložnost, da se dokažejo. Prav tako je tudi pripravniških služb nekoliko manj kot povpraševanja, pa vendar številke niso tako zelo kritične, saj so povsem povprečno statistično gledano nekje 1,3 prijave na eno prosto delovno mesto.

Najmočnejše panoge na Avstrijskih tleh so gospodarske storitve, freelance in znanstvene storitve, informacijske in komunikacijske dejavnosti, gostinstvo, kmetijstvo in gozdarstvo, zdravstvo in socialne službe, itd.

Kje iskati prosta delovna mesta?

Vsekakor je priporočljivo spremljati avstrijske portale in objave prostih delovnih mest, vendar za začetek je tudi v Sloveniji objavljenih kar konkretno število oglasov, ki ponujajo delo v Avstriji. Tudi na portalu mojaZaposlitev.si so dnevno posodobljena dela v tujini, v največ primerih gre ravno za delo v Avstriji.

V veliko pomoč vam je lahko tudi portal EURES, ki pomaga pri pretoku delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora. Tako si lahko preko iskalnika filtrirate in brskate po prostih delovnih mestih samo za Avstrijo oziroma lahko tudi le za posamezno zvezno deželo znotraj Avstrije.

Iskalnik EURES najdete tukaj >>

Vir: EURES


NAZAJ