Kronološka oblika življenjepisa

Kdaj uporabimo kronološki življenjepis?

Kronološka oblika CV-ja je najbolj pogosta oblika življenjepisa. Predvsem je primerna za kandidate, ki imate že številne delovne izkušnje, saj z njim prikažete vsa delovna mesta in dosedanje izkušnje in tako ponudite jasno sliko o tem kdaj in kje vse ste do sedaj delali kot tudi za tiste, ki imate jasno postavljene karierne cilje, vaše zaposlitvena pričakovanja pa sovpadajo s preteklimi delovnimi izkušnjami.

Tudi s strani delodajalcev je kronološka oblika dobro sprejeta, saj je enostavna za branje in lahko hitro razberejo bistvene podatke in kompetence, ki jih iščejo. Vendar vzemite na znanje, da z njim lahko pritegnete tudi negativno pozornost zaradi morebitne pogoste menjave služb, vrzeli v zaposlitveni zgodovini, pomanjkanja iskanih izkušenj ali na drugi strani izpostavljanja kompetenc, ki niso ravno v povezavi z delovnim mestom, kamor se prijavljate.

Kronološki življenjepis torej uporabite, če:

 • iščete zaposlitev na področju, na katerem ste že delali in imate že izkušnje;
 • želite prikazati vašo karirerno rast in jo še nadgrajevati
 • želite na svojem področju pridobiti zaposlitev, ki vam bo predstavljala večji izziv in posledično boljšo karirerno pot
 • delate na področju, kjer so uporabljene tradicionalne metode iskanja zaposlitve (npr. šolstvo, vladne službe).
 • želite svojo celotno karierno pot na kratko, a konkretno predstaviti in približati potencialnemu delodajalcu

Oblika kronološkega življenjepisa

Kronološka oblika življenjepisa je lahko berljiva in lepo prikazuje vzpon kariere, navadno se začne s predstavitvijo zadnjega delovnega mesta, prikaže delovna mesta in izkušnje, vaše izobraževanje in usposabljanje v obratnem vrstnem redu od zadnjega do prvega. Izpostavijo se delovni nazivi in delodajalci, obenem pa se poudarijo odgovornosti in dosežki. Vrstni red posameznih rubrik se prilagodi glede na posameznika in prilagoditve posameznemu delovnemu mestu, kamor se prijavljate.

Osebni podatki - dobro izpostavljeni, vendar naj ne zasedajo preveč dragocenega prostora na sprednji strani. Kontaktni podatki naj bodo jasni in predvsem pravilni!

Zgodovina zaposlitve – pričnete z zadnjo zaposlitvijo. Opis lahko ločite na dva dela, če so katera od delovnih izkušenj manj pomembna od drugih. Tako date večji poudarek na »ustrezne delovne izkušnje«, kjer podrobno opišete dosežke, pridobljena znanja, spretnosti in odgovornosti. V drugem delu »ostale delovne izkušnje« pa le-te samo na hitro omenite in ne opisujete podrobno, ker so nerelevantne in bi samo izgubili pomemben prostor.

Izobraževanje – tudi tukaj je zadnje izobraževanje na prvem mestu. Tukaj navajate le bistvo, na kratko opišete zgolj kakšno posebno raziskovalno ali praktično nalogo, ki ste je opravili znotraj posameznega izobraševanja..

Usposabljanje in razvoj - če so pomembni za izvajanje dela.

Vaše odgovornosti in spretnosti - npr. jeziki, računalniška znanja, občutek za delo z ljudmi, odlično delo z ekipo ali kot posameznik... Osredotočite se na relevantnost delovnega mesta in dopišite tudi kratko dokazilo, ki potrjuje vaše navedbe.

Interesi – vključite ustrezne interese, ki jih vidite na delovnem mestu, za kateregea se potegujete.

Reference – navadno se navede dve. Vedno najprej vprašajate za dovoljenje bivšega delodajalca, po potrditvi v CV zapišite celovite kontaktne podatke delodajalca ali zapišite, da so ti podatki na voljo na zahtevo.

Primeri kronološkega življenjepisa

Primerov kot tudi oblik kronološkega CV-ja je veliko, saj samo zaporedje kot tudi elementi niso obvezni in točno določeni.

Tukaj vam tako podajamo enega izmed mnogih primerov, ki ga lahko naložite in uporabite kot svojo obliko ali pa vam je le v pomoč pri sestavljanju povsem svojega unikatnega CV-ja.

Kronološki CV

Naloži primer kronološke oblike CV-ja s praznimi polji

Naloži primer kronološke oblike CV-ja

Kratka navodila in priporočila, kako izpolniti primer CV-ja s praznimi polji:

 • CV izpolnete tako, da le kliknete na sivo polje in že lahko pričnete s pisanjem vsebine.
 • Bodite pozorni, da ste izpolnili vsa polja, saj nočete deldajalcu poslati življenjepisa, kjer je še kakšno neizpolnjeno polje, kjer piše [Klikni in vpiši ...].
 • Če je polj preveč, jih preprosto označite in zbrišete, če vam katero polje zmanjka, pa le kopirate že vnešeno polje in spodaj prilepite.
 • Priporočamo, da si naložite oba primera CV-ja, tako že izpolnjenega kot tega s praznimi polji, tako da si boste lahko s že izpolnjenim primerom pomagali, kaj vpisati v posamezno polje.

Naj Vaš življenjepis dela za Vas!E-življenjepis mojaZaposlitev.si

Ne pozabite CV-ja naložiti tudi na portal mojaZaposlitev.si, saj:

 • vam pripravljen e-življenjepis omogoča enostavno in takojšnjo prijavo na zaposlitvene oglase tako na portalu kot na mobilni verziji z le nekaj kliki;
 • svojemu življenjepisu določite aktiven status in lahko se zgodi, da delo najde vas, saj ga tako lahko delodajalci opazijo v bazi, po kateri iščejo ustrezen kader in vas povabijo na zaposlitveni intervju.

Do intervjuja vas pripelje le dober življenjepis, zato ga vnesite še danes >>


NAZAJ