Decembra 2011 v evro območju več kot 16 milijonov brezposelnih

Podatki evropskega statističnega urada Eurostat so pokazali, da je bilo leto 2011 ponovno rekordno, vsaj kar se tiče brezposelnosti v evro območju. Ta je namreč znašala kar 10,4 odstotka, kar predstavlja 16,469 milijona prebivalcev. Kljub tem precej negativnim podatkom pa nas lahko tolaži vsaj dejstvo, da Slovenija, ni med najbolj problematičnimi državami.

Na vrhu lestvice držav, v katerih se je stopnja brezposelnosti v preteklem letu najbolj povečala, so Grčija, Španija in Ciper. Španija in Grčija tudi sicer spadata med države z najvišjo stopnjo brezposelnosti; v Španiji ta znaša 22,9 odstotka, v Grčiji 19,2 odstotka, na tretjem mestu pa je Latvija s 15,3 odstotka.

V Sloveniji je stopnja brezposelnosti decembra 2011 znašala 8,2 odstotka. Stanje v naši državi je torej precej boljše kot v zgoraj omenjenih rekorderkah, a vseeno gre nekaterim še precej bolje. Najnižje stopnje brezposelnosti so v lanskem letu beležili Avstrija (4,1 odstotka), Nizozemska (4,9 odstotka) in Luksemburg (5,2 odstotka), v ZDA pa je brezposelnost v decembru 2011 denimo znašala 8,5 odstotka.

Visoka brezposelnost in slabi obeti za prihodnost pa so razlog, da je vrh EU sprejel izjavo o ukrepih za okrepitev gospodarske rasti in dvig zaposlenosti, še posebej med mladimi. Brezposelnost mladih, nekoliko presenetljivo, pa po podatkih EU pri nas niti ni zelo problematična; Slovenija je bila namreč decembra 2011 s 15,2 odstotka mladih brezposelnih precej pod povprečjem EU, ki znaša okoli 22 odstotkov, zato je bila celo izpostavljena kot primer dobre prakse spodbujanja zaposlovanja mladih.

Vir: Eurostat
Foto: Renjith Krishnan

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.