Najbolj optimistične napovedi zaposlovanja so v gostinstvu in hotelirstvu

ManpowerGroup je te dni objavil rezultate Manpower raziskave napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje 2012. Raziskava prinaša dobre novice; slovenski delodajalci namreč tudi v tem obdobju napovedujejo spodbudno obdobje za iskalce zaposlitve. Od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, jih tako kar 16 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju/enoti, medtem ko le 7 odstotkov vprašanih meni, da bodo v tretjem četrtletju 2012 zmanjševali število zaposlenih.

Neto napoved zaposlovanja tako ostaja nespremenjena v primerjavi s prejšnjim četrtletjem in znaša +9 odstotkov. V primerjavi z rezultati v istem obdobju lani pa je neto napoved zaposlovanja boljša za dve odstotni točki.

In v katerih panogah je upanja za novo zaposlitev največ? Zaposlitvene možnosti so pozitivne v devetih izmed desetih gospodarskih panog, predvsem v panogi gostinstva in hotelirstva ter panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin. Romana Šercelj, direktorica prodaje podjetja Manpower je pojasnila, da »o najboljših napovedih zaposlovanja v naslednjih treh mesecih poročajo delodajalci v panogi gostinstva in hotelirstva, v tej panogi pa so napovedi tudi najboljše, odkar Slovenija sodeluje v omenjeni raziskavi. O najmanj spodbudnih napovedih zaposlovanja poročajo delodajalci panoge javnega sektorja in socialnih storitev, kar pa je posledica varčevalnih ukrepov slovenske vlade.«

Vir: ManpowerGroup