Pobuda »Ustvarjaj kjerkoli« za večjo prilagodljivost delovnega mesta

Pobudnik projekta Microsoft Slovenija v sodelovanju z Zavodom Ypsilon, Telekomom Slovenija in Mestno občino Ljubljana želi predstaviti prednosti za možnost dela od doma in 21. marec razglasili za Dan ustvarjanja kjerkoli.

V Sloveniji se takega načina poslužuje še vedno zelo malo podjetij in organizacij, zato želijo s pobudo »Ustvarjaj kjerkoli« poudariti prednosti, ki jih prinaša prilagodljivost dela in da je delo na daljavo v tujini že povsem ustaljen način in po doseženih rezultatih enako učinkovit kot delo v pisarni.


V podjetju Microsoft Slovenija tako svojim zaposlenim omogočajo dva dni v tednu delo od doma. Pomembno je, da ima vsak zaposleni organiziran čas namenjen delu in prostemu času, jasne cilje ki jih mora dosegat in da predvsem, da je poudarek na opravljanju svojih naloge in ne koliko ur ter kje je delal.


Prednosti dela od doma je kar nekaj, tako za zaposlene kot delodajalce, predpogoj pa je vsekakor vrsta dela, ki to možnost sploh dovoljuje.


Fleksibilnost in samostojno razporejanje časa je v prvi vrsti še kako dobrodošlo za starše, ki morajo po otroke v vrtec in lahko nedokončano delo potem opravijo od doma. Podjetja pa na ta način tudi prihranijo pri stroških dela obenem pa pripomorejo k zelenemu okolju, saj je promet na cesti tako bolj sproščen. Na spletnem mestu ustvarjamkjerkoli.org je na voljo dejanski izračun, koliko časa, denarja in izpustov CO2 se prihrani, ko zaposleni delajo od doma.


Seveda pa so tudi slabosti dela od doma, saj je potrebno imeti tudi domače delovno okolje v skladu z zakonodajo. Prav tako je priporočljivo, da še vedno zaposleni delujejo kot ekipa in občasno delajo skupaj.

Vir: dnevnik.si