S projektom »good NEWSS« za več žensk v tradicionalno moških poklicih

Si predstavljate žensko na delovnem mestu na področju kovinarstva? Tradicionalna delitev področja dela med spoloma je sicer vse manj izrazita, a nekateri poklici so vendarle ostajali v domeni moškega spola. A tudi to se sedaj spreminja; v okviru čezmejnega avstrijsko-slovenskega projekta »good NEWSS« se je za opravljanje poklicev na področju logistike in kovinarstva namreč usposobilo 21 udeleženk, 10 pa se jih je v podjetjih, v katerih so se usposabljale, tudi zaposlilo.

Visoka stopnja brezposelnosti žensk na eni in pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov na drugi strani je pereč problem tako v Avstriji kot tudi v Sloveniji. Območni službi Zavoda RS za zaposlovanje Maribor in Ptuj sta se zato pridružili projektu »good NEWSS«, ki je namenjen motiviranju in usposabljanju žensk za tradicionalno moške poklice ter motiviranju in usposabljanju delodajalcev za zaposlovanje žensk na delovnih mestih, ki so jih tradicionalno zasedali moški.

Rezultati projekta, ki se je začel izvajati aprila 2009 in se zaključuje marca 2012, so izjemno spodbudni: do danes se je namreč zaposlilo 9 žensk, ki so se usposabljale na področju kovinarstva, in ena, ki se je usposabljala na področju logistike, nosilci projekta pa so se srečali tudi z odličnimi odzivi sodelujočih delodajalcev.

Z rezultati projekta so zelo zadovoljni tudi nosilci. »Verjamemo, da smo s projektom »good NEWSS« premaknili meje tradicionalnega zaposlovanja v tipično moških poklicih. S prenosom znanja in bogatih izkušenj avstrijskih partnerjev smo veliko pridobili na področju sodelovanja z delodajalci. Projekt prav tako vsebuje trajnostno komponento, saj s tem modelom nadaljujemo in upamo, da bomo vsi vključeni po zaključku projekta nadaljevali s sodelovanjem s ciljem zaposlovanja žensk na tipično moških prostih delovnih mestih in s tem večanja njihovih zaposlitvenih možnosti,« je povedala direktorica OS Maribor mag. Vlasta Stojak.

 

Vir in več informacij: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Foto: Stuart Miles, Free digital photos

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.