Vas zanima delo v kateri izmed držav Evropske unije?

Razmišljate o iskanju zaposlitve v kateri izmed držav članic Evropske unije in vas zanima več o pogojih dela, pa tudi življenja v tujini? Tuji EURES svetovalci so pripravili predstavitve o delovnih in življenjskih pogojih v posameznih evropskih državah, s pomočjo katerih si boste lažje ustvarili sliko o posamezni državi, mi pa za vas povzemamo najzanimivejše informacije!

Tuji svetovalci EURES so v predstavitvah združili informacije o trgu dela v posamezni državi, o trenutni brezposelnosti in o  obetih za prihodnost, pa tudi o najbolj iskanih kadrih, kar vam bo ustvarilo precej dobro sliko o tem, kako hitro bi se znašli na posameznem trgu dela.

Delo in življenje v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji je stopnja brezposelnosti nekoliko višja kot v ostalih omenjenih državah; 7,9 %, kar predstavlja 2.48 milijona brezposelnih. Med njimi je zelo veliko mladih, kar 924.000 brezposelnih je namreč starih med 16 in 24 let, od tega je le slaba tretjina študentov. Obenem je v Veliki Britaniji na voljo 482.000 prostih delovnih mest, največje povpraševanje pa je po kuharjih, socialnih delavcih, električnih inženirjih in oskrbnikih v domovih za ostarele.

 

Delo in življenje v Avstriji

V Avstriji je zaposlenih 3,263.204 ljudi, brezposelnost pa je relativno nizka, znaša le 5,1 %. Kot v mnogih drugih državah, tudi v Avstriji zaradi brezposelnosti najpogosteje trpijo mladi in starejši; brezposelnih je kar 46.112 oseb, mlajših od 24 let, kar predstavlja 15,3 % vseh brezposelnih, in 102.566 starejših od 45, kar znaša 33,93 % vseh brezposelnih.

In kateri kadri se bodo v Avstriji najlažje znašli? Najbolj iskani so natakarji, sledi čistilno osebje, delavci v gostinstvu ter prodajalci. Če želite preveriti aktualno ponudbo delovnih mest v Avstriji, vam svetujemo obisk spletne strani http://www.ams.at.

Delo in življenje na Finskem

Na Finskem je trenutno brezposelnih okoli 177.000 ljudi, kar predstavlja 6,6 %, obenem pa je na zaposlitvenih agencijah trenutno na voljo tudi 42.000 delovnih mest. Na Finsko se vsako leto v lovu za službo odpravi okoli 50.000 tujcev, kar predstavlja 6,4 % vseh iskalcev zaposlitve.

In kateri kadri so na Finskem najbolj konkurenčni? Kronično primanjkuje delavcev v storitvenih dejavnostih in v zdravstvu, zato boste zaposlitev najlažje in najhitreje dobili, če ste medicinska sestra, zdravnik, veterinar, socialni delavec, psiholog ali fizioterapevt, zelo hitro pa se bodo znašli tudi kuharji, čistilci, prodajni predstavniki in računovodje.

Delo in življenje na Nizozemskem

Vas vleče v deželo tulipanov, v kateri več kot četrtina površine države leži pod ravnjo morske gladine? Za aktualnimi delovnimi mesti lahko pobrskate po spletnem naslovu www.werk.nl. In kateri kadri so najbolj iskani? Tudi na Nizozemskem primanjkuje zdravnikov in medicinskih sester, poleg njih pa še gradbenikov, elektrikarjev, sezonskih delavcev v kmetijskih panogah, v prihodnosti pa na Nizozemskem pričakujejo veliko povečanje povpraševanja po učiteljih in oskrbnikih v domovih za ostarele.

Delo in življenje v Nemčiji

Tudi v Nemčiji so trenutno podatki o brezposelnosti precej podobni kot v ostalih naštetih državah; ta znaša 2.737.000 ali 6,5 odstotka. Velja omeniti še, da je brezposelnost opazno višja na vzhodu Nemčije, kjer znaša kar 10 %, na zahodu pa le 6 %. Obenem je na voljo približno 500.000 prostih delovnih mest.

Tudi v Nemčiji trenutno vlada precejšnje pomanjkanje zdravnikov in medicinskih sester, veliko povpraševanja pa je tudi po inženirjih. Brez težav boste delo dobili tudi v hotelski panogi, saj vedno iščejo dodatne natakarje, kuharje, čistilce in sobarice. Bi radi pobrskali po bazi prostih delovnih mest? Predlagamo vam spletna naslova www.arbeitsagentur.de in  www.zav.de.

 

Celotne predstavitve že omenjenih in še nekaterih drugih držav so vam na voljo na tej strani Zavoda za zaposlovanje.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.