Z e-veščinami hitreje do boljše zaposlitve!

Tehnologija se vsak dan razvija, njene prednosti so očitne, a vendar je na koncu še vedno odvisno le od nas, ali bomo nove dosežke znali uporabiti sebi v prid. Kako dobre so vaše e-veščine? Ali ste vedeli, da vam poznavanje in uporaba novih tehnologij lahko pomagata tudi, da hitreje pridete do nove, boljše zaposlitve? Prav na to Evropska unija opozarja v tednu informacijske pismenosti.

Evropski statistični urad tako poroča, da je v letu 2011 računalnik že uporabilo 78 odstotkov vseh vprašanih, starih od 16 do 74 let, in 96 odstotkov vprašanih v starosti od 16 do 24 let. V Sloveniji pa ta deleža znašata 76 in 99 odstotkov, piše portal RTVSLO.si. Dodajajo še, da  je mapo ali datoteko kopiralo ali preneslo 63 odstotkov Evropejcev v starosti od 16 do 74 let, med Slovenci pa je ta odstotek nižji in znaša 61 odstotkov. Sicer pa Slovenci pozitivno izstopamo pri vprašanju ustvarjanja elektronske predstavitve; to je pripravilo 36 odstotkov vprašanih (v Evropi 31 odstotkov), negativno pa pri pisanju računalniških programov, saj ga zna napisati le šest odstotkov vprašanih Slovencev, medtem ko je računalniški program že napisalo 10 odstotkov vprašanih v EU-ju, še dodaja RTVSLO.si.

V luči letošnjega Tedna e-veščin želi Evropska komisija študente, mlade strokovnjake ter mala in srednje velika podjetja seznaniti s številnimi priložnostmi, ki jih prinašajo delovna mesta, povezana z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami, so zapisali na spletnem portalu Aktiv.si. Gre namreč za področja, ki se nenehno razvijajo, zato prinašajo številne zaposlitvene možnosti mladim, zagnanim strokovnjakom, ki so pripravljeni na vseživljenjsko učenje.

Seveda pa e-veščine niso pomembne le za strokovnjake na tem področju, pač pa tudi za prav vsakega iskalca zaposlitve. Znate odsurfati na zaposlitveni portal in pobrskati za prostimi delovnimi mesti? Veste, kako svoj življenjepis oblikovati na privlačen in pregleden način? Boste pred zaposlitvenim razgovorom na svetovnem spletu znali poiskati vse pomembne podatke o potencialnem delodajalcu? Z e-veščinami lahko dandanes pridete mnogo dlje kot sicer, zato je vsekakor pomembno, da jih obvladate!

Vir: povzeto po RTVSLO.si in Aktiv.si