Življenjepisi v letu 2012 – kaj kažejo trendi?

Se pri pisanju življenjepisa še vedno držite klasične esejske oblike? Tudi na področju zaposlovanja obstajajo določeni trendi, ki jim moramo slediti, če želimo ostati v igri. In kaj zapovedujejo smernice na področju iskanja zaposlitve?

Ena izmed največjih sprememb, ki ste jih zagotovo že opazili tudi sami, je dejstvo, da delodajalce bolj kot vaše formalne izkušnje in izobrazba zanimajo vaši dosežki. Zato se pri pisanju življenjepisa bolj osredotočite na to, kar ste na prejšnjih delovnih mestih dosegli in ne le na to, kaj ste počeli. Pri tem bodite izjemno konkretni, uporabite številke in natančno opišite, kako so vaši dosežki pripomogli k uspehu podjetja.

Ena izmed zelo vročih tem je tudi spremno pismo. Morda se vam zdi nepotrebno, nekateri delodajalci tudi odkrito priznavajo, da si navadno ne vzamejo časa, da bi ga prebrali – a velika večina vendarle vsaj preleti tudi dopis, ki ste ga poslali poleg življenjepisa, zato vam lahko ta krepko izboljša ali pa poslabša možnosti za zaposlitev. Pri pisanju spremnega pisma ne pozabite, da ne gre za povzetek življenjepisa, pač pa za dodatno možnost, da delodajalca prepričate, da ste idealni kandidat za razpisano delovno mesto, poleg tega pa nikar ne uporabljajte generičnega spremnega pisma. Vzemite si dovolj časa in spremno pismo prilagodite posameznemu delovnemu mestu. Le tako bo dopis dosegel svoj namen!

Vaš življenjepis naj bo kratek in jedrnat – tu ni večjih sprememb. A bodite pozorni na ključne besede; če se bodo ključne besede v vašem življenjepisu in spremnem pismu ujemale s tistimi v oglasu za zaposlitev, ste na dobri poti. Mnogi kadrovniki namreč le preletijo življenjepise; če jim bodo v oči padle prave ključne besede, boste gotovo precej izboljšali svoje možnosti, da vas bodo povabili na razgovor.

In nenazadnje, ne pozabite na nove tehnologije! Možnosti, da predstavite svoje znanje in izkušnje, so številne, poleg tega pa še nikoli poprej ni bilo tako pomembno, da izstopate v množici ostalih kandidatov za isto delovno mesto. Svoj življenjepis oblikujte na kreativen in vizualno privlačen način (kljub temu pa za vsak primer sporočilu pripnite tudi klasičen življenjepis), pripravite video predstavitev, obvezno pa si ustvarite tudi profile na družabnih omrežjih, s pomočjo katerih vas lahko potencialni delodajalci bolje spoznajo. Vendar pa poskrbite, da ti profli ne bodo vsebovali kakšnih informacij, ki bi lahko v potencialnem delodajalcu zbudile dvom o vas.

Vir: CareerBuilder

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.